Opis forum
a więc... sprawdziłam te extra/intra/retro/mezo- peritonealis... i w bochenku rzeczywiście extra oznacza zewnątrz, ale...
my w łodzi dzielimy inaczej... [ściana xD]
a więc piszę jak to jest...
intra- wewnątrz np. żołądek
mezo- śród np. pęcherzyk, wypełniony pęcherz, macica 2/3, i kątnica
retro- zewnątrz np. trzustka
extra- poza np. nerki
ogólnie to nie należy patrzeć na otrzewną w bochenku, bo nam się pojebie wszystko, bo tam jest inaczej... masakra
a więc w tej giełdzie, w której bylo pytanie o extra to odpowiedź jest, że nadnercza i gr. krokowy... ech
kątnica: śród lub wewn, ale bardziej śród (tak jak pęcherzyk żółciowy)
wstęp/zstęp: zewnątrz
poprzeczna: wewnątrz
moczowód jak wychodzi z miedniczki jest poza, potem jest zewnątrzotrzewnowo (to z anatomii), a na wykładzie dodatkowo było, że końcowy odc moczowodu u kobiet jak wnika do w. szerokiego macicy to wewnątrz, a u mężczyzn zewnątrzotrzewnowo nadal...
zgadzacie się ^^ czy mam jakies złe informacje? :-) w sensie poprawnie mnie jak mówię źle ;-)
o resztę to może Ci powiem jutro... a jak się dowiesz to napisz, co? a jak ktoś wie to niech zweryfikuje to, co ja napisałam i dopisze te chujki
Użytkownik
extra w Woźniaku jest niby zewnatrz :>
gdzie znalazłaś te swoje nazewnictwo? Pytanie of course do Gruchy
ale które? łacińskie? szkudlarek mówiła ;p a po polsku on mówił na wykładzie i ona też tak mówiła xd asystenci w innych grupach też tak dzielą otrzewną... nie pytaj xd ;p
extra jest na pewno na pewno poza... - z zadnej strony niepokryte otrzewna
retro to jest nasze zewnatrz...- mniej niz polowa narzadu pokryte otrzewna
a srod-mezo- wiecej niz polowa
Użytkownik
Babcia się myli:P ale jak inne grupy taki podział przyjeły to luuuz:) jak braknie mi pkt to będzie na Ciebie :>
Użytkownik
czyli wszystkie połączenia i przestrzenie zaotrzewnowe mamy nazywać extra-? ludzie lubią sobie komplikować życie
i jak tam przygotowania?:>
Użytkownik
no mi tez jeszcze moczowo-płciowy został do powtórzenia :>
kominiarz mnie obudził, wiec to chyba dobry znak:P